DEL

Dette indlæg er udarbejdet i samarbejde med den virksomhed der linkes til. Indlægget er derfor betalt - det samme gælder links.

Døden er en uundgåelig del af livet, men den rammer lige hårdt hver gang. Nogle af os går igennem livet næsten skånet for at måtte se vores familie dø, mens andre oplever det ene tab efter de andet. Men man kan aldrig vænne sig til døden, og det kan især være hårdt, hvis I har børn i familien. Her får I et par tips til, hvad I stiller op, når et familiemedlem dør.

Få hjælp til dødsboet

Først og fremmest skal der ofte styr på dødsboet. Hvis de afdøde har boet alene, skal boligen ryddes og rengøres og måske sælges. Det kan være et stort og overvældende projekt, især hvis du har været tæt på den afdøde.

Derfor kan det være en fordel af få hjælp til dødsboet, så I ikke skal stå med det hele selv. Professionelle kan for eksempel hjælpe jer med at køre tingene væk og flytte resten hjem til jer. De kan også hjælpe med rengøringen til sidst og gøre klar til et eventuelt salg. Nogle virksomheder gør arbejdet gratis, hvis de kan tjene pengene ind på de genstande, I ikke vil beholde.

Tal med nogen

Når nogen dør, kan det føles som om, ingen forstår smerten. Det kan føles meget ensomt, at ingen nogensinde kommer til at opleve lige netop dit forhold til den afdøde. Alligevel er det meget vigtigt, at både du og resten af familien taler med andre – eller hinanden – om jeres sorg.

Hvis I har børn, kan det være svært for dem at sætte ord på deres sorg, men det betyder ikke, at de ikke føler sorgen. Derfor er det vigtigt også at inddrage dem i samtalen. I nogle tilfælde kan det være bedst at lade barnet tale med sin lærer eller en anden tillidsperson, hvis barnet mærker, at forældrene også er meget berørte af dødsfaldet.